Kan vi hjälpa dig?

Fyll i dina uppgifter så ringer en av våra handläggare upp dig direkt

Eller ring oss direkt på 0431‑47 47 00

Vi hjälper dig 24 timmar om dygnet alla dagar via telefon.

Tack!När en handläggare blir ledig ringer
vi och hjälper dig med dina frågor.

Tack!Vi ringer strax upp dig och
hjälper dig med dina frågor.

Tack!Vi ringer dig så fort vi kan (dagtid)
och hjälper dig med dina frågor.
Det har uppstått ett tekniskt fel.
Prova igen senare eller
ring oss på 0431‑47 47 00

Amorteringskrav på bolån

Från och med den första juni 2016 är det amorteringskrav på bolån. Det innebär att alla bolån som överstiger halva bostadens värde måste betala av på lånet, något som tidigare inte var ett krav.  

Ring mig om lån

Vi hjälper dig med bolån!

  • Låna till ny bostad, renovering eller annat ändamål
  • Villa, fritidshus eller bostadsrätt som säkerhet
  • Upp till 85 % i bottenlån
  • Lägg om dina befintliga bolån
  • Låna till bostad trots betalningsanmärkningar eller skulder

Varför amortera?

Dagens amorteringskrav är en miniminivå, men att amortera mer än vad lagen kräver är givetvis bra av flera anledningar. Dels minskar totalsumman för ditt lån vilket gör att du sparar pengar på ditt boende varje månad. Dels frigörs även utrymme för att eventuellt utöka ditt lån, om du till exempel skulle vilja renovera. Ju mer du amorterar på ditt lån desto mer förberedd är du om din inkomst skulle förändras eller om räntan skulle stiga. Om du amorterat regelbundet och planerar att sälja din bostad kan du få pengar över, medan om du säljer i ett läge där bostadsmarknaden är lite mer osäker, kan amorteringen skydda dig från att stå kvar med skulder på ditt lån.

Hur amorterar du om du har flera lån?

Om du har flera lån kan det vara klokt att först och främst amortera på lånen som är dyrare. Privatlån, blancolån, billån eller lån som saknar säkerhet är praktiskt taget alltid dyrare än ett bolån, när det kommer till räntekostnad. Ju mer du kan betala bort på dyra lån, desto bättre.

Du kan också alltid göra extraamorteringar för att ytterligare få ner lånekostnaderna, om du skulle få in extrapengar.

Vad innebär amorteringskravet?

Amorteringskravet innebär att du som vill låna till bostadsköp kommer att behöva amortera ner dina lån till 50 procents belåningsgrad. Om du till exempel lånar 75 % av bostadens värde kommer du som ett första steg att amortera ned detta till 70 % genom att årligen amortera minst 2 %. När du nått 70 procents belåningsgrad är nästa steg att komma ned till 50 % av bostadsvärdet genom att amortera minst en procent årligen.

Bolån utan amorteringskrav

Tog du bolån innan den 1 juni 2016? I så fall påverkas du inte av amorteringskravet. Trots att det inte är ett krav är det naturligtvis bra att amortera även för dig. Skulle du däremot byta bostad och lägga om bolånet kommer detta att räknas som ett nytt lån och du kommer då att omfattas av reglerna för amorteringskrav.

Amorteringskrav och byte av långivare?

Om du redan har ett befintligt lån och ska lägga om detta alternativt byta långivare, omfattas det inte av det amorteringskravet, så länge lånet är taget innan reglerna för amortering trädde i kraft.