Kan vi hjälpa dig?

Fyll i dina uppgifter så ringer en av våra handläggare upp dig direkt

Eller ring oss direkt på 0431‑47 47 00

Vi hjälper dig 24 timmar om dygnet alla dagar via telefon.

Tack!När en handläggare blir ledig ringer
vi och hjälper dig med dina frågor.

Tack!Vi ringer strax upp dig och
hjälper dig med dina frågor.

Tack!Vi ringer dig så fort vi kan (dagtid)
och hjälper dig med dina frågor.
Det har uppstått ett tekniskt fel.
Prova igen senare eller
ring oss på 0431‑47 47 00

Om bolån

När du ska ta ett bolån har du många olika faktorer att ta hänsyn till. Det kan handla om allt från att värdera räntan och amorteringsdelen till att sätta sig in i termer som topplån och kontantinsats. Här kan du läsa mer om de olika begreppen, våra grundkrav för bolån samt våra aktuella bolåneräntor.

Ring mig om lån

Vi hjälper dig med bolån!

 • Låna till ny bostad, renovering eller annat ändamål
 • Villa, fritidshus eller bostadsrätt som säkerhet
 • Upp till 85 % i bottenlån
 • Lägg om dina befintliga bolån
 • Låna till bostad trots betalningsanmärkningar eller skulder

Grundkrav för bolån

Om du är minst 18 år och folkbokförd i Sverige, kan du ansöka om bostadslån via Freedom Finance. Vi kan även hjälpa dig som har haft svårt att få lån av banken, eller som är på jakt efter ett bättre bolån än det du redan erbjudits. Följande krav och förutsättningar gäller också när du ska ansöka om bostadslån via oss:

 • Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde
 • Lägsta lånebelopp är 100 000 kronor
 • För villa eller fritidshus krävs ett pantbrev i fastigheten, som säkerhet för lånet
 • För bostadsrätt pantsätts lägenheten
 • Uppläggningsavgifter och aviavgifter kan förekomma och varierar beroende på val av långivare
 • Vid förtidsinlösen av bundna lån kan din bank ta ut en ersättning för förlorad ränta
 • Vid köp av ny bostad krävs uppvisat köpeavtal, undertecknat av säljare och köpare
 • Vid köp av ny bostad krävs objektbeskrivning (fås oftast hos mäklaren)

Bolåneräntor

För närvarande erbjuder vi en effektiv ränta från 5,76 % på bolån. Observera att eftersom räntan sätts individuellt och varierar beroende på val av långivare, kan din ränta bli både lägre eller högre än denna bolåneränta. Bolåneräntan påverkas också bland annat av bostadens värde, storleken på lånet och hur din ekonomi ser ut. Genom att ansöka om bolån via Freedom Finance får du reda på vad din bolåneränta kommer att ligga på exakt.

Bottenlån

Bottenlånet är den summa som lånas ut som själva fastigheten sätts i pant mot. Detta är den absolut största delen av lånet och brukar kunna lånas mot en relativt låg ränta eftersom fastigheten finns som försäkring för lånet. Räntan på bottenlånet kan bindas på kort eller lång tid, eller vara helt rörlig.

Topplån

Topplån är den del av det totala bolånet som inte täcks av bottenlånet. Numer benämns termen topplån oftast i stället som privatlån eller blancolån. Idag tillåts man endast låna upp till 85 % av fastighetens pris, vilket gör att vissa väljer att ta ett topplån för att täcka upp övriga 15 % av summan, om de inte har möjlighet att betala detta ur egen ficka. Ett sådant här lån har oftast en kortare återbetalningstid än bottenlån. Vidare brukar räntan vara högre då risken i ett topplån också anses vara högre.

Kontantinsats

Har man däremot möjlighet att lägga 15 % av fastighetens pris med egna ekonomiska medel, kallas detta för kontantinsats. Kontantinsatsen ligger alltid på minst 15 % av den totala köpesumman, men om man har möjlighet att lägga mer än 15 % ur egen ficka går detta självklart bra. Ett alternativ är att låna till kontantinsats genom ett topplån, eller privatlån/blancolån. Dessa lån har, som vi nämnt tidigare, oftast en kortare återbetalningstid än bottenlån och lånas även till en högre ränta.

Lånelöfte och bolånekalkyl

Lånelöftet är det banken ger ut till låntagare som en garanti på hur mycket låntagaren får låna av banken. Denna summa blir framtagen efter att banken analyserat låntagarens ekonomiska förutsättningar i en bolånekalkyl. I samband med att lånelöfte ges brukar också en diskussion kring ränta och andra villkor runt bolånet inledas. Dessa parametrar läggs sedan också in i bolånekalkylen, för att låntagaren ska se hur hög månadskostnaden kommer att bli.