Kan vi hjälpa dig?

Fyll i dina uppgifter så ringer en av våra handläggare upp dig direkt

Eller ring oss direkt på 0431‑47 47 00

Vi hjälper dig 24 timmar om dygnet alla dagar via telefon.

Tack!När en handläggare blir ledig ringer
vi och hjälper dig med dina frågor.

Tack!Vi ringer strax upp dig och
hjälper dig med dina frågor.

Tack!Vi ringer dig så fort vi kan (dagtid)
och hjälper dig med dina frågor.
Det har uppstått ett tekniskt fel.
Prova igen senare eller
ring oss på 0431‑47 47 00

Tuffare krav på amortering?

Under de senaste åren har bostadsrättsprisena ökat med nästan fem gånger så mycket som ett hushålls sammanlagda inkomst. För bromsa ”boprisrallyt” infördes därför, den första juni 2016, amorteringskrav på bolån. 

Ring mig om lån

Vi hjälper dig med bolån!

  • Låna till ny bostad, renovering eller annat ändamål
  • Villa, fritidshus eller bostadsrätt som säkerhet
  • Upp till 85 % i bottenlån
  • Lägg om dina befintliga bolån
  • Låna till bostad trots betalningsanmärkningar eller skulder

Amorteringskrav

Amorteringskravet innebär att alla som tar ett nytt bolån med en belåningsgrad på över 50 % är tvungna att amortera på sitt bolån.

Vad innebär amorteringskravet om du tänkt ta ett bolån?

Om du bestämmer dig för att köpa en bostad och ta ett bolån, kommer du först och främst att betala av belåningsgraden som överskrider 70 %. Amorteringskravet är uppdelat två steg; först kommer du att amortera minst två procent varje år fram tills att du kommit ner till 70 % belåningsgrad. Därefter amorterar du en procent per år tills du når en belåningsgrad på 50 %.

Gäller amorteringskravet alla bolån?

Amorteringskravet gäller från den första juni 2016 för alla nya bolån, där lånet är på mer än hälften av bostadens värde. Är ditt bolån äldre än så omfattas det inte av amorteringskravet.

Håll nere räntekostnaden för att ha råd med amorteringskrav på bolån

För att finansiera amorteringskravet är det många som väljer att försöka få så låga räntekostnader som möjligt. I dag har vi den lägsta räntan på många år och därför är denna inte en börda när det gäller bolån. Det är dock vanligt att man försöker förhandla med sin långivare för att få ner räntekostnaderna ytterligare. Det du sedan sparar på räntan kan istället användas till amortering.

Varför infördes ett amorteringskrav?

Ett skäl till att amorteringskravet blev verklighet är att det i dag är billigt att låna pengar i Sverige, något som lett till att många svenskar är högt belånade. Många, inklusive Finansinspektionen, är oroliga över den höga belåningsgraden. Det pratas även om en ”bostadsbubbla” eller att det kan komma att ske en bostadskrasch ifall bostadspriserna fortsätter att öka trots att det byggs nya boenden i hög takt. Med tanke på de låga räntorna och att det idag är förhållandevis enkelt att ta ett högt bolån, skulle det bli problematiskt om priserna plötsligt rasade.