Kan vi hjälpa dig?

Fyll i dina uppgifter så ringer en av våra handläggare upp dig direkt

Eller ring oss direkt på 0431‑47 47 00

Vi hjälper dig 24 timmar om dygnet alla dagar via telefon.

Tack!När en handläggare blir ledig ringer
vi och hjälper dig med dina frågor.

Tack!Vi ringer strax upp dig och
hjälper dig med dina frågor.

Tack!Vi ringer dig så fort vi kan (dagtid)
och hjälper dig med dina frågor.
Det har uppstått ett tekniskt fel.
Prova igen senare eller
ring oss på 0431‑47 47 00

Bolån och värdering av fastighet

När du ska köpa en villa eller en bostadsrätt och ska ta ett bolån vill långivaren få in en värdering av den fastighet du tänkt belåna. Vid en värdering anlitas en mäklare som med hjälp av fastighetens storlek, läge och skick samt tidigare försäljningar i området tar fram en värdering. Det värde som mäklaren ger är det så kallade marknadsvärdet som långivaren sedan baserar sin kreditbedömning på.

Ring mig om lån

Vi hjälper dig med bolån!

  • Låna till ny bostad, renovering eller annat ändamål
  • Villa, fritidshus eller bostadsrätt som säkerhet
  • Upp till 85 % i bottenlån
  • Lägg om dina befintliga bolån
  • Låna till bostad trots betalningsanmärkningar eller skulder

Värdering vid renovering

Som fastighetsägare kan det också vara intressant att värdera om sin bostad, speciellt om det skett större renoveringar som gjort att fastighetens värde stigit. Renoveringar och större förändringar kan ibland göra att du, då det är dags, kan förhandla om dina lån och få bättre villkor i och med att din fastighet då fått ett högre värde.  Bostadens ökade värde blir därmed en bättre säkerhet för din långivare.

Varför ska en bostad värderas?

Det finns flera anledningar till varför man värderar en bostad. Bland annat görs värderingen för att uppskatta bostadens marknadsvärde, alltså ungefär hur mycket bostaden väntas bli såld för under aktuell tidpunkt.

Värderingen är också viktig då du ska ta ett nytt eller utökat bolån eftersom långivaren får en bra bild av om det finns ytterligare utrymme för att belåna bostaden.

En värdering kan på sikt innebära en lägre månadskostnad för låntagaren eftersom större del av lånet då kan läggas på säkerhet i bostaden, istället för på exempelvis topplån eller blancolån. Bolån har som regel lägre ränta än lån utan säkerhet.

Det finns alltså två typer av värdering av bostad; en då du ska ta ett nytt lån där du får med dig ett intyg med värderingen av mäklaren, samt en mer formell i samband med försäljning av din bostad.

Bolån – hur mycket får du låna till bostad?

Idag får du låna 85 % av bostadens pris och om du behöver låna mer består resterande del av ett blancolån, ett lån utan säkerhet. Det är individuellt hur mycket pengar du får låna, där långivaren ser på din ekonomi i helhet för att uppskatta vad du har för återbetalningsförmåga.

Du kan ansöka om ett utökat bolån för att exempelvis renovera, göra utbyggnader eller för att snygga till huset generellt. Du använder då bostaden och dess förbättringar som säkerhet för lånet.

Bolån och värdering – en sammanfattning

En värdering är bra för både köpare, säljare och långivare. För både köpare och långivare är det en bra grund för att kunna lägga upp bolånet på bästa sätt. För säljaren är det viktigt för att få reda på bostadens marknadsvärde inför en försäljning.

Idag får du låna 85 % av bostadens försäljningspris och resterande lånebelopp utgörs av lån utan säkerhet, det vill säga ett privat- eller blancolån.

Om du har gjort större förändringar i huset kan det vara en bra idé att göra ytterligare en värdering för att kunna lägga större del av privatlånet i bolånet och därmed få ner räntekostnaden.

Det går bra att ansöka om bolån via Freedom Finance om du ska köpa bostad, vill höja ditt befintliga bolån eller bara vill se över befintliga bolån.

Vi på Freedom Finance har flera långsiktiga och starka samarbeten med godkända värderare runt om i landet och kan hjälpa dig att få bättre värderingsvillkor, som exempelvis att värderingen utförs snabbare. Vi erbjuder dig alltid servicen att boka en värdering i de fall långivaren kräver en.