Brist på reglering kring budgivning skapar osäkerhet vid bostadsköp

Att det saknas lagstiftning kring budgivning vid bostadsköp skapar stor osäkerhet bland köparna.

 

En som känt av detta är Lisa. Hon misstänkte att det kom in fejkade bud, i form av en bulvan, när hon köpte sin första lägenhet.

Lisa, som egentligen heter något annat, hade länge det ledande budet, men när andra budgivare till slut lagt sig dök en ny budgivare upp – och budade över henne gång på gång.

När budgivningen var avgjord trodde Lisa att hon förlorat bostaden – tills mäklaren ringde upp henne och sa att hon fick köpa den för sitt senaste bud.

– Risken kändes stor att det var en fejkad budgivning med en bulvan som bjöd över mig för att få upp priset. Men det är så svårt att bevisa så jag försökte ganska snabbt glömma det och tänka positivt i stället, säger hon till DN.

Rickard Engström, forskare på KTH inom konsumentskydd gentemot fastighetsmäklare, tycker att det behövs bättre reglering vid budgivning för att skapa trygghet hos alla parter.

– Det skulle vara en trygghet för alla parter. Här borde branschorganisationerna hitta gemensamma riktlinjer och öka utbildningskraven kring budgivningen, säger han till DN.

Konsumentverket påpekade i Konsumentrapporten 2017 att mäklarna inte förklarar tillräckligt tydligt hur budgivningen ska gå till. Rickard Engström menar att detta kan leda till stora missförstånd hos budgivarna.

Läs mer:

 Veckans Affärer