Om jag använder en medsökande, vad skall jag tänka på?

Om ni är två personer som vill låna pengar kan ni ansöka om lån tillsammans. Då blir den ena parten ”huvudsökande” och den andra ”medsökande”.

Även när lånet är för eget bruk kan en medlåntagare vara en bra idé och kan både öka dina chanser att beviljas lån samt ge dig bättre lånevillkor. Om du har en medsökande ser nämligen långivaren till bådas inkomster vilket gör att dina chanser att få igenom lånet ökar. Har du låg inkomst eller betalningsanmärkningar ser långivaren det som en större säkerhet om du har en medsökare eftersom det då är två som är betalningsansvariga för lånet.

När kan det vara bra med en medsökare?

För långivaren blir en medsökande en extra säkerhet för lånet. Av den anledningen är det möjligt att du får bättre villkor (exempelvis ränta, lånesumma och återbetalningstid) för lånet än om du skulle låna pengar själv. Om det är en större summa pengar som ska lånas kan det löna sig särskilt med en medlåntagare. Det kan vara bra att ha en medsökare om du har låg eller oregelbunden inkomst eller om du har en betalningsanmärkning.

Vem kan stå som medsökare?

En medsökande kan vara make, maka, sambo. Även annan person som inte ingår i hushållet kan ibland godkännas som medsökande. Vanligast är det att gifta par eller sambos lånar pengar tillsammans eller att en förälder står som medsökare till ett myndigt barn. Den som är medsökande får precis som huvudsökande skriva under låneavtalet och därmed ta på sig samma betalningsansvar som huvudsökanden. Långivaren gör samma kreditupplysning på medsökande som på huvudsökande.

Betalningsansvar

Medlåntagaren har ett ansvar för lånet vilket innebär att om huvudsökande hamnar i ekonomisk knipa och inte kan betala för lånet så blir medsökaren ansvarig för lånet. Medlåntagaren har fullt betalningsansvar och blir då den som måste betala ned på lånet. Fullt betalningsansvar innebär att medsökande inte bara kan betala hälften av beloppet om något skulle hända utan måste stå för hela summan.

Nedan ser du ett urval av de långivare vi samarbetar med

Chatta