Varför är räntan högre på privatlån än för bolån?

Ett privatlån innebär ofta att du är i behov av att låna en större summa pengar och är ett lån utan säkerhet. Om du tar ett bolån lånar du pengar för att finansiera en bostad och bostaden lämnas då som säkerhet. Eftersom ett privatlån är ett lån utan säkerhet blir det en större risk för banken att låna ut pengar – vilket gör räntesatsen högre. Svaret på varför räntan är högre på privatlån än för bolån är alltså att banken tar en större risk att låna ut pengar.

Rörlig eller fast ränta?

Räntan för ett privatlån är rörlig medan räntan för ett bolån kan vara antingen fast eller rörlig. En annan skillnad är att du kan använda privatlånet till i princip vad du vill medan bolånet bara är lån för att finansiera köp av bostad. Lånar du pengar till konsumtion lönar det sig att ta ett privatlån. Då bestämmer du själv om pengarna ska gå till en handpenning, renovering eller något helt annat.

Går det att kombinera bolån med privatlån?

Vid ett bolån kan du låna upp till 85 % av vad bostaden kostar. Det kallas för bottenlån och har den bästa säkerheten i bostaden. Eftersom säkerheten är så stor lånar bankerna ut till en lägre ränta än för övriga lån. Resterande av bostadskostnaden måste finansieras med andra medel – du måste alltså lägga minst 15 % i kontantinsats. Det är inte helt ovanligt att kombinera ett bolån med ett privatlån; i samband med att du ansöker om bolån kan du samtidigt ansöka om ett handpenningslån. Även om man har pengar till handpenningen kan man ta ett handpenningslån. Det är ett tillfälligt lån som tas för enkelhetens skull genom att banken kan lösa alla kostnader och utlägg i samband med bostadsköpet. Handpenningslånet är ett privatlån som betalas tillbaka vid tillträdesdagen.

Vad kan lämnas som säkerhet för lånet?

Vill du låna pengar genom att ta ett bolån måste du lämna en fastighet som säkerhet. Flera olika typer av fastigheter (bostadsrätt, villa eller fritidshus) kan användas som säkerhet för lånet. Freedom Finance kan däremot inte hjälpa till om du vill belåna en tomt, fastighet utomlands, hyreshus, lantbruk eller skogsfastighet.

Nedan ser du ett urval av de långivare vi samarbetar med

Chatta