Privatlån – vanliga frågor

Vad gör Freedom Finance?

Freedom Finance är en oberoende låneförmedlare som hjälper dig jämföra privatlån och billån från över 30 banker och långivare, helt utan kostnad. Hos oss ansöker du om lån online på ett par minuter och får sedan in erbjudanden löpande. När du jämfört dina låneerbjudanden väljer du det som passar dig bäst.

Är Freedom Finance en bank?

Nej, som låneförmedlare fungerar Freedom Finance i stället som en länk mellan dig och långivaren. De pengar du lånar via oss är långivarens och inte våra egna.

Vad är en låneförmedlare?

Som låneförmedlare kopplar vi ihop dig med flera olika långivare, så att du ska få så många låneerbjudanden som möjligt att välja mellan, med bara en låneansökan och en kreditupplysning hos UC. Vi hjälper dig också att jämföra de olika erbjudandena du får, så att du enkelt kan välja det lån som passar dig bäst. I stället för att kontakta olika banker och långivare separat, och sedan jämföra deras erbjudanden på egen hand, gör vi detta åt dig.

Varför ska jag välja Freedom Finance?

Ända sedan 1999 har vi hjälpt över en miljon kunder i Sverige, Norge och Finland att få det bästa lånet, vilket gör oss till Nordens både största och mest erfarna låneförmedlare. Vi erbjuder dig dessutom alltid gratis rådgivning på telefon av våra duktiga handläggare.

Har Freedom Finance någon licens?

Ja, vi har Finansinspektionens tillstånd att förmedla lån och utgiftsskydd, vilket betyder att vi alltid följer de regler och ramar som är uppsatta för vår bransch. För oss är det av högsta vikt att du upplever Freedom Finance som ett seriöst företag och därför kan du alltid vara säker på att vi ger dig bästa möjliga service.

Vilka banker samarbetar ni med?

Vi samarbetar med över 30 banker och långivare på den svenska marknaden, där flera av dem är ledande. Klicka här för att se vilka.

Hur kan er tjänst vara kostnadsfri?

Att ansöka om- och jämföra lån hos oss kostar ingenting eftersom de banker och långivare vi jämför ger oss ersättning när vi förmedlat ett lån från dem till en kund.

Vad innebär det att vara låneförmedlare?

Det betyder att vi inte har något speciellt samarbete med någon enskild långivare eller något intresse i att förmedla lån från en viss samarbetspartner. Vår modell går ut på att du som kund alltid ska få det bästa möjliga lånet, och därför är det upp till långivarna att komma med det erbjudande som vinner dig som kund.

Kan jag använda Freedom Finance flera gånger?

Absolut. Eftersom dina ekonomiska förutsättningar – precis som marknaden – ändras med tiden, finns det goda möjligheter för dig att återkomma till oss och få ett ännu billigare lån.

Får jag låna pengar?

Långivarna gör alltid en individuell bedömning av dig som sökande baserat på deras egna kriterier och modeller. Den här bedömningen ligger till grund för en beviljad eller avslagen ansökan. Följande grundkrav måste dock alltid uppfyllas av dig som sökande hos Freedom Finance:

  • Du måste vara minst 18 år gammal

  • Du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor

  • Du får inte ha obetalda skulder hos Kronofogden

Vilken ränta får jag?
Räntan sätts alltid individuellt och baseras på lånebeloppet, din återbetalningsförmåga och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto lägre ränta.

Hur får jag lägre ränta?

Om du lägger till en medsökande på lånet ökar dina möjligheter att både få ett högre lånebelopp beviljat, och att få en lägre ränta och bättre lånevillkor på lånet. En medsökande kan vara vem som helst som står dig nära; din sambo, syster eller bästa vän. Den medsökande tar delat ansvar för lånet och ger därför långivaren en extra säkerhet.

Vad är skillnaden på effektiv och nominell ränta?

När du lånar pengar betalar du ränta på lånet. Räntan är enkelt förklarat prislappen på vad banken vill ha för att låna ut pengar till dig. Oftast är det den årliga nominella räntan som anges; när du lånar pengar kan den nominella räntan även benämnas som ränta, räntesats eller kreditränta. Om det tillkommer uppläggnings-, aviserings- eller andra avgifter så blir den totala kostnaden högre. Den totala räntan kallas för effektiv ränta och visar hur stor den totala kostnaden för lånet är, inklusive alla avgifter. När du jämför olika lån mot varandra är det den effektiva räntan du ska se efter.

Varför är räntan högre på privatlån än för bolån?

Ett privatlån innebär ofta att du är i behov av att låna en större summa pengar och är ett lån utan säkerhet. Om du tar ett bolån lånar du pengar för att finansiera en bostad och bostaden lämnas då som säkerhet. Eftersom ett privatlån är ett lån utan säkerhet blir det en större risk för banken att låna ut pengar – vilket gör räntesatsen högre. Svaret på varför räntan är högre på privatlån än för bolån är alltså att banken tar en större risk att låna ut pengar.

Vad blir min månadskostnad?

Detta är svårt att veta på förhand då din ränta sätts utifrån storleken på lånet, din återbetalningsplan och din ekonomiska situation i övrigt. Generellt kan dock sägas att räntan, och därigenom din månadskostnad, blir lägre ju bättre återbetalningsförmåga du har.

Vad är amortering?

Amorteringen är det du betalar tillbaka av själva lånebeloppet varje månad. Tillsammans med amorteringen betalas även ränta på lånet. Du kan betala tillbaka ett privatlån på två olika vis; som ett annuitetslån eller som ett lån med rak amortering.

Vad är ett annuitetslån?

Har du ett annuitetslån återbetalar du samma belopp varje månad. När du efter en tid amorterat av en del av lånet sjunker räntan automatiskt och då stiger i stället amorteringsbeloppet i samma takt.

Vad är rak amortering?

Har du ett lån med rak amortering är amorteringsbeloppet alltid det samma medan räntekostnaden sjunker i takt med att lånet betalas av. Din månadskostnad minskar då alltså under lånets löptid.

Hur ansöker jag om lån?

Börja med att välja det belopp och den återbetalningstid du önskar i kalkylatorn ovan. Klicka dig sedan vidare och fyll i den kompletterande informationen i de följande stegen. Det går lika snabbt som det är enkelt.

Vilka uppgifter behöver ni av mig vid en låneansökan?

När du ansöker om att låna pengar genom Freedom Finance blir du ombedd att lämna person-, kredit- och förmögenhetsuppgifter samt annan information som behövs för lånebehandlingen. Bara den information som är nödvändig delas sedan med våra banker och långivare. Dessa gör därefter en helhetsbedömning efter varje kunds förutsättningar och reglerar sin kreditgivning med hjälp av ett antal kriterier, till exempel inkomst, anmärkningar och anställningsförhållande.

Om jag använder en medsökande, vad skall jag tänka på?

Om ni är två personer som vill låna pengar kan ni ansöka om lån tillsammans. Då blir den ena parten ”huvudsökande” och den andra ”medsökande”.

Även när lånet är för eget bruk kan en medlåntagare vara en bra idé och kan både öka dina chanser att beviljas lån samt ge dig bättre lånevillkor. Om du har en medsökande ser nämligen långivaren till bådas inkomster vilket gör att dina chanser att få igenom lånet ökar. Har du låg inkomst eller betalningsanmärkningar ser långivaren det som en större säkerhet om du har en medsökare eftersom det då är två som är betalningsansvariga för lånet.

Vad kan jag låna till?

Ett privatlån får du ta till vilken typ av köp du vill, och du behöver inte lämna någon säkerhet för lånet. Vanliga låneorsaker är bilköp, renovering, bröllop eller samling av befintliga dyra lån och krediter.

När betalas pengarna ut?

Varje långivare har sin egen process för utbetalningen av lånet. Vissa erbjuder en digital signering av lånet med BankID, vilket oftast gör att processen går extra snabbt. En tumregel brukar dock vara att pengarna kommer in på ditt konto inom 3–5 bankdagar från att du signerat och skickat tillbaka avtalet till långivaren.

Hur många kreditupplysningar tas på mig?

Trots att vi skickar din ansökan till över 30 banker och långivare tas endast en kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC).

Kan jag betala av hela lånet när jag vill?

Självklart. Eftersom ett privatlån inte binder dig under viss tid kan du lösa lånet när du vill.

Kan jag låna trots betalningsanmärkning?

Ja, du kan ansöka om lån hos Freedom Finance även om du har betalningsanmärkningar.

Kan jag låna trots skuld hos Kronofogden?

Freedom Finance samarbetar inte med någon långivare som beviljar dig ett lån om du har en skuld hos Kronofogden eller får hjälp med skuldsanering.

Hur fungerar utgiftsskyddet?

Utgiftsskyddet ger dig ekonomisk trygghet vid sjukskrivning, arbetslöshet, allvarlig sjukdom och dödsfall.Skulle du drabbas av något av ovan kan försäkringen ge dig 1 000–8 000 kronor skattefri ersättning varje månad. Vid dödsfall delas 100 000 kronor ut till dödsboet.Vill du veta mer om utgiftsskyddet kan du höra av dig till oss på 0431-47 22 60.

Nedan ser du ett urval av de långivare vi samarbetar med

Chatta